maandag, juni 23, 2008

Een extra waakzaam oog: Opel Eye

Een extra waakzaam oog: Opel Eye - DAG

Een extra waakzaam oog: Opel Eye

23-06-2008 | Door: Gertine ten Lande-Haklander
Opel presenteert de nieuwe Opel Eye technologie. Dit Front Camera System is als het ware een extra oog op de weg. Opel Eye is vanaf begin 2009 als extra optie leverbaar op de nieuwe Opel Insignia.
Al jaren wordt er flink geëxperimenteerd met camerasystemen die verkeersborden kunnen 'lezen'. Opel heeft de primeur en gaat de technologie als eerste in productie nemen.

Extra oog

Opel Eye is een technologie die verkeersborden voor je 'leest' en je waarschuwt voor snelheidsovertredingen en gevaarlijke situaties. Tussen de voorruit en de binnenspiegel wordt een camera geplaatst, iets groter dan een GSM. Elke seconde maakt deze maar liefst dertig foto's van de weg en de berm die zich voor de auto bevinden. Bij gunstige omstandigheden kan de Opel Eye tot honderd meter 'zien'. De beelden worden geanalyseerd door twee processoren en de informatie wordt doorgeseind naar het display in het instrumentenpaneel.

De computer herkent verkeersborden die in de boordcomputer zijn opgeslagen en geeft deze weer op het display. De bestuurder is te allen tijde op de hoogte van de geldende maximumsnelheid. Tevens werkt Opel Eye als Lane Departure Warning: zodra de rijbaan plotseling wordt verlaten wordt er door beeld en geluid een waarschuwingssignaal gegeven. Opel Eye komt vanaf begin 2009 als extra optie leverbaar op de nieuwe Insignia.


Zie ook:

Kort filmpje over de Opel Eye technologie
Meer foto's van de nieuwe Insignia

Geen opmerkingen: