CDA en PvdA willen slimme energiemeters
Maar daarover is het laatste woord nog niet gezegd. De Tweede Kamer heeft maandag een hele werkdag uitgetrokken voor overleg, vooruitlopend op het echte debat over het wetsvoorstel. Van der Hoeven heeft heel wat uit te leggen, want de Consumentenbond stelt dat de nieuwe meters zelfs zullen leiden tot meer verbruik.
Bovendien vinden de regeringspartijen CDA en PvdA dat de minister meters moet invoeren die écht slim zijn. De VVD heeft er moeite mee dat de nieuwe meters voor iedereen verplicht worden en betwijfelt of dit beter is voor het milieu.
De nieuwe 'slimme' elektriciteits- en gasmeters zijn voortdurend op afstand uitleesbaar en bieden de leverancier van gas of stroom de mogelijkheid om snel in te grijpen bij uitzonderlijk hoog gebruik. De klant kan in een uiterste geval afgeschakeld worden, maar ook prepaid (vooruitbetalen zoals bij telefonie) en 'dimmen' behoren tot de mogelijkheden. In ieder geval hoeft er niet meer een meteropnemer op pad om de opgegeven standen te controleren.
Door de slimme meter ontvangen de consumenten vaker informatie over hun energieverbruik. Als dat gepaard gaat met op de klant toegesneden tips om te minderen leidt dat tot energiebesparing, redeneert minister Van der Hoeven.
De Consumentenbond heeft een heel ander verhaal. De 'slimme' meters verbruiken meer energie dan de huidige. Milieubewuste mensen hebben helemaal geen slimme meter nodig om over te gaan op spaarlampen, isolatie of zuiniger verwarmingsketels. En andere mensen zullen niet de moeite nemen om extra te besparen. Per saldo leidt de slimme meter volgens de Consumentenbond tot meer verbruik.
De Kamerleden Diederik Samsom (PvdA) en Jos Hessels (CDA) zijn het daar niet mee eens, maar vinden dat het wetsvoorstel niet alleen voordelen moeten bieden aan de energiebedrijven, maar ook aan de klanten. Nu al kunnen mensen door zonnepanelen op hun dak stroom opwekken en de elektriciteit leveren aan het net. Dat kan ook met de nieuwste generatie verwarmingsketels, die niet alleen zorgen voor warmte, maar ook voor elektriciteit.
De 'slimme' meters zijn volgens beide Kamerleden onvoldoende toegesneden op die nieuwe ontwikkelingen en ze vinden dat die moeten voldoen aan hogere eisen.
VVD'er Halbe Zijlstra heeft als liberaal sowieso moeite mee dat mensen niet zelf kunnen beslissen over de aanschaf. Europese regels stellen de slimme meter alleen verplicht bij nieuwbouw en renovatie, maar het Nederlandse wetsvoorstel gat dus veel verder. (ANP)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten