zaterdag, mei 17, 2008

Agent hackt computers verdachten

Nederlands Dagblad

Agent hackt computers verdachten (van onze redactie binnenland DEN HAAG)

De politie hackt geregeld computers van verdachten. Door op afstand in te breken op computersystemen kan de politie de harde schijven doorzoeken, op zoek naar belastend materiaal. Ze kan onder meer foto's bekijken, mails lezen en meekijken met chat-gesprekken.
Dat blijkt uit gesprekken met diverse bronnen rond de politie. De Raad van Hoofdcommissarissen bevestigt gebruik te maken van deze vergaande opsporingstactiek.

,,We moeten kijken welke opsporingsmethode past bij de steeds verder voortschrijdende technologie. Dit valt daaronder,,, aldus een woordvoerder van de raad. Hij benadrukt dat de politie in nauw overleg met het Openbaar Ministerie opereert.

De politie maakt onder meer gebruik van zogenoemde 'trojan horses', aldus ingewijden. Dit zijn speciale programmaatjes die ongemerkt op een computer worden geïnstalleerd en de politie van binnenuit toegang geven tot het systeem. Dienders hoeven dan niet fysiek in de computer van de verdachte in te breken.

De politie is erg enthousiast over de opsporingmethode, ook omdat vertrouwde methoden steeds minder opleveren. Steeds vaker loopt de politie tegen nieuwe technologieën aan die het onmogelijk maken om gesprekken van verdachten af te luisteren. Criminelen maken bijvoorbeeld gebruik van het internetbelprogramma Skype. Dat versleutelt de gesprekken zodat de politie niet kan meeluisteren.

Bevoegdheid
Rechtsgeleerden verschillen van mening of de politie wel de bevoegdheid heeft om te hacken. In de wet staat niet expliciet vermeld dat de politie deze tactiek mag gebruiken. Volgens Theo de Roos, hoogleraar straf- en strafprocesrecht aan de Universiteit van Tilburg, is het ontbreken van een wettelijke basis een probleem. ,,Zo'n vorm van opsporing moet berusten op een bevoegdheid. Die bevoegdheid bestaat nog niet. De wet schrijft voor dat burgers moeten weten welke opsporingsmethoden onder welke omstandigheden mogen worden gebruikt. Bij bijvoorbeeld telefoontaps is dat wettelijk geregeld. Bij deze vorm nog niet. In een rechtszaak is het dan ook maar de vraag of zo verkregen bewijslast standhoudt.''

Uiteindelijk moet de rechter beoordelen of de politie mag hacken. Voor zover bekend is er nog geen zaak voor de rechter gekomen, waarbij de politie bewijs heeft verzameld door op afstand in te breken in een computer.

Het College Bescherming Persoonsgegevens wil niet reageren. ,,Het is niet onze taak om een wet te interpreteren,,, aldus een woordvoerder.

Geen opmerkingen: