woensdag, mei 14, 2008

Honderd jaar oude mobiele telefoon

Honderd jaar oude mobiele telefoon - DAG

© Virgin
17:30

Honderd jaar oude mobiele telefoon

  • 0
13-05-2008 | Door: Olaf van Dijk
Uitvinder Nathan Stubblefield werd er echter nooit rijk van.
De vergelijking met de huidige piepkleine mobieltjes is ver te zoeken, maar de uitvinding van Nathan Stubblefield die op een complete vrachtwagen vervoerd moest worden, is toch echt de eerste mobiele telefoon ter wereld. En deze 'draadloze telefoon' is jarig en wordt honderd jaar.

De Amerikaan maakte aan het einde van de 18e eeuw een web van metalen draden als ontvanger en een zender die zo groot was als een klein schuurtje. Toen de vrachtwagen met de zender in de buurt kwam, kon Stubblefield de magnetische signalen opvangen en omzetten in geluid. Hij kon een gesprek voeren met zijn zoontje en de mobiel was geboren.

Hongerdood

Het duurde nog zeker 30 jaar voordat hij op 12 mei 1908 het patent kreeg op zijn uitvinding. Zijn geld was toen al op en zijn telefoon is nooit verder ontwikkeld. Het was Bell Labs die in 1947 als eerste serieus met de mobiele techniek aan de slag ging. Het bedrijf werd lange tijd gezien als grondlegger van de mobiele telefoon, zoals wij die kennen.

Telecomreus Virgin Mobile heeft Stubblefield in ere hersteld, door een speciale website te openen voor de boer uit Kentucky. Volgens Virgin is namelijk Stubblefield de grondlegger van de mobiel en niet Bells Labs.

Rijk is de boer echter niet geworden van zijn uitvinding. Stubblefield ging twintig jaar na de toekenning van het patent dood van de honger. En dan te bedenken dat mobiel bellen inmiddels een miljarden business is geworden.

Geen opmerkingen: