maandag, mei 26, 2008

Opgelet! Test nu hoe vergeetachtig uw partner écht is

Opgelet! Test nu hoe vergeetachtig uw partner écht is - maandag 26 mei 2008 - DePers.nl

Gezondheid Smoesjes om dementie te verbloemen hebben geen zin meer

Opgelet! Test nu hoe vergeetachtig uw partner écht is

Door: Maaike Boersma
Gepubliceerd: gisteren 23:33
Update: vandaag 00:42

'Ach, het heeft te maken met de leeftijd.' Dat krijgen partners en familieleden van beginnend dementerenden vaak te horen als ze bij de huisarts hun zorgen uiten. Volgens sociaal psychiatrisch verpleger Han van de Mars worden mensen vaak met een kluitje in het riet gestuurd. Ook depressie wordt gebruikt als verklaring voor vergeetachtigheid.

'Mensen met depressieve klachten hebben soms last van geheugenklachten, maar dat is tijdelijk, in tegenstelling tot dementie', zegt Van de Mars. Het schort volgens hem nogal eens aan kennis van zaken bij huisartsen. En om doorgestuurd te worden naar de Riagg of andere instellingen is de patiënt afhankelijk van een doorverwijzing van de huisarts.

Van de Mars besloot er samen met twee andere collega's iets aan te doen. Op hun site www.dementietest.nl kunnen partners en familieleden online een test doen om te zien of hun partner of familielid lijdt aan beginnende dementie.

De online test stelt vragen als 'hoe is mevrouw/meneer vergeleken met tien jaar geleden in het herinneren van wat er pasgeleden gebeurd is, of het onthouden van eigen adres?' Op die vragen kan men antwoorden met 'hetzelfde', 'slechter' of 'veel slechter.' Na het beantwoorden van zestien vragen berekent de computer de uitslag. Als een achteruitgang van het geheugen wordt geconstateerd, krijgt men het advies contact op te nemen met de huisarts. 'Mensen kunnen de vragen en de bijbehorende score uitprinten en meenemen.'

De in de VS ontwikkelde test is breed erkend. Huisartsen zouden hem ook moeten hebben. 'Maar meestal gebruiken die hem niet', zegt Van de Mars. 'Vaak blijft het bij vragen als : 'welke dag is het vandaag' en 'hoe heet de Koningin?'

Trefwoord: dementietest

Geen opmerkingen: