vrijdag, mei 16, 2008

China tegen overleg Duitse politici met Dalai Lama

China tegen overleg Duitse politici met Dalai Lama - DAG

16:45

China tegen overleg Duitse politici met Dalai Lama

  • 0
16-05-2008 | Door: NOVUM
(Novum/Ap) - China heeft vrijdag de Duitse politici die in gesprek zijn gegaan met de Dalai Lama bekritiseerd. Ook heeft China officieel protest aangetekend tegen een geplande ontmoeting van de Duitse minister van ontwikkelingssamenwerking met de geestelijk leider van de Tibetanen. Dit heeft het ministerie van buitenlandse zaken in Berlijn vrijdag bekendgemaakt. De Dalai Lama brengt momenteel een vijfdaags bezoek aan Duitsland.

Toen bondskanselier Angela Merkel de Dalai Lama vorig jaar september ontving, leidde dat tot een duidelijke kilte in de Duits-Chinese betrekkingen. Dit keer spreekt Merkel de Dalai Lama niet. Zij zit voor een top in Latijns-Amerika. Ook de Duitse president en de minister van buitenlandse zaken hebben geen ontmoeting op het programma staan.
Minister van ontwikkelingssamenwerking Heidemarie Wieczorek-Zeul heeft wel een onderhoud gepland. De afspraak staat voor maandag. Eerder sprak de Dalai Lama al met twee minister-presidenten van Merkels CDU alsook met de voorzitter van de Bondsdag. Een woordvoerder van de Chinese ambassade liet zich daar kritisch over uit op de Duitse televisiezender ARD.
"We zijn zeer gekant tegen welke officiële ontvangst dan ook van de Dalai Lama in Duitsland, omdat we denken dat de Dalai, ondanks zijn eigen beweringen dat hij niet uit is op onafhankelijkheid, toch de onafhankelijkheid van Tibet nastreeft", zei woordvoerder Zhang Junhui. Duitsland moet het 'één-China beleid' steunen om de goede betrekkingen met China in stand te houden, aldus Zhang.
Bij zijn aankomst in Duitsland bekritiseerde de Dalai Lama de Chinese 'onderdrukking' van de onrust in Tibet, maar benadrukte hij ook dat de regio alleen zelfbestuur en vrede met Beijing nastreeft.

De Dalai Lama verkeert sinds 1959 -acht jaar nadat het Chinese leger Tibet bezette- in ballingschap. China zegt dat Tibet al eeuwenlang aan het land toebehoort. In maart braken hevige protesten uit in de Tibetaanse hoofdstad Lhasa. De demonstraties mondden uit in geweld en pro-Tibetdemonstraties volgden in drie omliggende provincies en over de hele wereld.

Geen opmerkingen: