vrijdag, mei 16, 2008

VVD: Bos is slechte schatkistbewaarder

Elsevier.nl - Politiek - VVD: Bos is slechte schatkistbewaarder

VVD: Bos is slechte schatkistbewaarder

vrijdag 16 mei 2008 08:25

Minister Wouter Bos (PvdA) van Financiën faalt in zijn financiële beleid, omdat hij niet investeert in militaire transportvliegtuigen. Hij dwingt Defensie de vliegtuigen te huren en dat kost handenvol geld.

Wouter Bos kan beter investeren in de vliegtuigen, vindt de VVD
Wouter Bos moet investeren in de vliegtuigen, vindt de VVD

Dat vindt VVD-Kamerlid Hans van Baalen, die Bos een slechte schatkistbewaarder vindt.

Hij noemt Bos 'penny wise, pound foolish'. Minister Eimert van Middelkoop (ChristenUnie) van Defenesie zei vorig jaar dat het inhuren van transportcapaciteit 20 procent uitmaakt van de raming van de hele missie in Afghanistan.

Aanschaf
De VVD vindt dat Nederland zelf een aantal C-17 transportvliegtuigen moet aanschaffen. Van Baalen schat de kosten op 200 miljoen euro per vliegtuig en 20 miljoen euro per jaar voor exploitatie.

Hij vindt dat Minister Bert Koenders (PvdA) voor Ontwikkelingssamenwerking de aanschaf moet bekostigen, omdat in het verleden ook ontwikkelingsgeld naar een transportvliegtuig is gegaan. Voor de PvdA en de ChristenUnie is dat onbespreekbaar.

NAVO
De Tweede Kamer droeg in december het kabinet op ervoor te zorgen dat Defensie in 2009 beschikt over een C-17. Een gezamenlijke aanschaf daarvan met een aantal NAVO-landen zou 130 miljoen euro kosten.

Van Middelkoop heeft dat vorige maand in de Eerste Kamer gezegd te verwachten dat hij dat geld zou krijgen bij de voorjaarsnota, maar dat bleek niet het geval. 

Zolang de nota nog niet naar de Kamer is gestuurd willen het CDA en de PvdA daar niet op reageren.

Lees alles over Uruzgan in het dossier

Door Maartje Willems

Geen opmerkingen: