'Landjepik' Hells Angels wel legaal
PAUL VUGTS
AMSTERDAM - De Hells Angels in Amsterdam hebben het hele terrein rond hun clubhuis aan de H.J.E. Wenckebachweg toch legaal in gebruik.
Ze hebben 'aannemelijk' gemaakt dat ze het hele gebied 'in bruikleen' hebben gekregen.
Die opmerkelijke mededeling doet burgemeester Job Cohen in een brief aan Hells Angels.
De gemeente Amsterdam is nog altijd in een slepende rechtszaak verwikkeld met de motorclub, om teruggave van de 4410 vierkante meter grond die de Angels volgens het stadhuis via landjepik hebben toegevoegd aan het oorspronkelijke terrein van 590 vierkante meter dat ze eind jaren zeventig in bruikleen kregen.
Op 14 maart was er een zitting in de rechtbank, waarna de rechters en de gemeente met de Hells Angels naar hun clubhuis gingen voor een zogeheten 'descente': een bezoek om de situatie zelf in ogenschouw te nemen. Tijdens dat bezoek zijn de ambtenaren ervan overtuigd geraakt dat de Hells Angels het omvangrijke terrein rond hun clubhuis inderdaad al meer dan twintig jaar geleden hebben ingepikt, zonder dat daar ooit een haan naar kraaide. Dat terwijl in de loop der jaren vele ambtenaren en bestuurders het clubhuis bezochten.
'De gemeente acht het bij nader inzien aannemelijk dat uw stelling juist is dat (..) ook ten aanzien van het aangrenzende terrein (..) een bruikleenovereenkomst om niet tussen u en de gemeente tot stand is gekomen'.
Voor jeugdhonk The Hangout, van zoons van Hells Angels en hun vrienden, geldt hetzelfde.
De gemeente meldt in dezelfde brief meteen dat ze het recht op gebruik van het terrein opzegt, 'met inachtneming van een redelijke termijn van zes maanden', wat neerkomt op half november.
De Hells Angels zijn ook dan niet van plan het terrein vrijwillig te verlaten. Volgens de Stichting Hells Angels Amsterdam is geen sprake van 'bruikleen', maar van een 'ingebruikgeving' die nu 'niet zomaar opgezegd kan worden', stellen advocaten Huib Struycken en David Peters in een reactie.
De Angels vinden burgemeester Cohen 'onbetrouwbaar' omdat hij woorden als 'landjepik' bezigde en 'onnodige procedures' begon, 'terwijl het evident was dat de Hells Angels niet onrechtmatig op het terrein zitten'.
Een gemeentewoordvoerder laat weten dat het stadhuis een soort tweesporenbeleid voert: ''De procedure in de rechtbank gaat gewoon verder en we blijven bij ons standpunt dat de Hells Angels het terrein moeten teruggeven. Nu de Hells Angels stellen dat ze ooit stilzwijgend met de gemeente zijn overeengekomen dat ze die 4410 meter bij hun clubterrein mochten trekken, zeggen we die overeenkomst nu op.''
Nog steeds moeten de Hells Angels hoe dan ook weg. ''We willen het gebied ontwikkelen en de Hells Angels passen niet in het plan. Hoe we ze tegemoet moeten komen met een nieuw terrein, bekijken we nog.''
© Het Parool, 09-05-2008, 11:56 uur
Geen opmerkingen:
Een reactie posten