zaterdag, mei 17, 2008

Coffeeshop moet half jaar dicht

Coffeeshop moet half jaar dicht - DAG

22:02

Coffeeshop moet half jaar dicht

  • 0
16-05-2008 | Door: DAG
In coffeeshop in Terneuzen is negen keer zoveel softdrugs gevonden dan toegestaan.
Coffeeshop Checkpoint in het Zeeuwse Terneuzen sluit als het aan de gemeente ligt een half jaar de deuren. De burgermeester van Terneuzen Jan Lonink heeft dit bepaald op basis van de resultaten van een inval bij een van de coffeeshop. Daarbij werd meer dan negen keer zoveel softdrugs gevonden dan is toegestaan. Checkpoint is een van de grootste coffeeshops van Nederland.

Behalve het sluiten van de deuren moeten de bij de coffeeshop behorende café en restaurant een nieuwe naam krijgen, vindt de gemeente. Door het café en restaurant die dezelfde naam dragen te promoten, maakt Checkpoint volgens de gemeente verkapt reclame voor de coffeeshop. Een coffeeshop mag volgens de wet niet adverteren.

De inval waarop de burgemeester zich baseert, vond bijna een jaar geleden plaats, op 1 juni. Hierbij werd in het gebouw bijna 4,5 kilo softdrugs aangetroffen, waaronder 3610 joints. De landelijk vastgestelde maximaal toegestane voorraad is vijfhonderd gram. Waarom het maanden duurde voordat deze gegevens bij de gemeente Terneuzen bekend waren, is onduidelijk. "Dat heeft ons ook verwonderd", reageert een gemeentewoordvoerder die laat weten dat de cijfers enkele weken geleden vrij kwamen.

Terneuzen kent sinds dertien jaar een beleid voor twee gedoogde verkooppunten, Checkpoint en Miami. Ze trekken dagelijks zo'n 2300 tot 2900 bezoekers per dag. Omdat ze overlast zouden veroorzaken in het centrum is Terneuzen van plan beide shops te verplaatsen naar een nieuwe locatie buiten het centrum. De sanctie die Checkpoint nu wordt opgelegd staat los van deze verhuizing of eventuele andere strafrechtelijke onderzoeken, benadrukt de gemeente. Miami heeft tot op heden niet te maken gehad met invallen van justitie.

Checkpoint heeft nog twee weken om op de sanctie te reageren en een kort geding aan te spannen tegen het voornemen van de gemeente. Eind mei is er een besloten hoorzitting, waarna het besluit al dan niet definitief wordt verklaard door de rechtbank in Middelburg. De coffeeshop onderzoekt of het mogelijk is bezwaar te maken tegen het voorstel van de burgemeester.

Zie ook:

Belg laat agenten wachten op coffeeshopbezoek
SGP wil af van coffeeshop De Tweede kamer
Groot pakket wiet ontdekt

Geen opmerkingen: