dinsdag, mei 27, 2008

Tolkiens zoon om Hobbit bij rechter

PAROOL: Film - Tolkiens zoon om Hobbit bij rechter

Tolkiens zoon om Hobbit bij rechter

Voorkant van een editie van 'The Hobbit'
LOS ANGELES - De zoon van schrijver J.R.R. Tolkien, Christopher, zal volgende week vrijdag een laatste poging ondernemen de productie van de film The hobbit tegen te houden. Christopher Tolkien (83) verschijnt voor een rechter in Californië om gedaan te krijgen dat de filmrechten van The hobbit weer bij hem berusten en niet bij producent New Line Cinema, die ook verantwoordelijk is voor de verfilming van The lord of the rings-trilogie.

Tolkien is woedend op de producent, die hem nog ruim honderd miljoen euro schuldig zou zijn. Om een belastingaanslag te kunnen betalen, tekende Tolkiens vaders in 1969 een contract waarin werd vastgelegd dat hij recht zou hebben op 7,5 procent van de winst. De ongekend succesvolle The lord of the rings-trilogie van regisseur Peter Jackson, die in totaal zeventien Oscars won, bracht meer dan vier miljard euro op. Volgens Tolkien hebben accountants van New Line Cinema met de cijfers gesjoemeld.

Als de rechter Christopher Tolkien in het gelijk stelt, moeten de opnamen van The hobbit, die over enkele weken in Nieuw-Zeeland zouden beginnen, worden afgelast.

The hobbit is de eerste van drie nieuwe films die Peter Jackson op het werk van Tolkien wil baseren. Jackson is nu overigens niet de regisseur, maar de producent. Regisseur is de Mexicaan Guillermo del Toro, die vorig jaar drie Oscars won met zijn grimmige fantasyfilm Pan's labyrinth.

De roman The hobbit, geschreven in 1937, ging vooraf aan de Lord of the rings-trilogie. De film zal stevig gebaseerd zijn op dat boek over de jonge hobbit Bilbo. De twee volgende films zullen gaan over de periode na de trilogie, beschreven in de postuum uitgegeven verhalenbundel The silmarillion, tenzij Christopher Tolkien zijn zaak wint. (HET PAROOL)

Geen opmerkingen: