maandag, mei 19, 2008

Ook andere cartoonisten vrezen censuur justitie

Elsevier.nl - Cultuur & Televisie - Ook andere cartoonisten vrezen censuur justitie

Ook andere cartoonisten vrezen censuur justitie

zondag 18 mei 2008 10:48

Collega-cartoonisten van de dinsdag opgepakte Gregorius Nekschot zijn woedend en verontwaardigd over de actie van het Openbaar Ministerie (OM) en vrezen verdere censuur.

Volgens Hirsch Ballin wordt de vrijheid van meningsuiting niet ingeperkt
Volgens Hirsch Ballin wordt de vrijheid van meningsuiting helemaal niet ingeperkt

Spotprenttekenaars Jos Collignon (de Volkskrant) en Joep Bertrams (Het Parool) laten dit vandaag weten in De Telegraaf.

Bertrams vindt dat de arrestatie van Nekschot door tien man en drie jaar nadat de aanklacht is ingediend, buitenproportioneel.

'De manier waarop Gregorius Nekschot is opgepakt en vastgehouden zou hooguit als laatste redmiddel mogen dienen in situaties die niet meer in de hand te houden zijn. Zo'n situatie was dit absoluut niet.'

Fundamentalisten
Collignon denkt dat de arrestatie 'moeilijkheden voor de toekomst' belooft, 'voor mij als cartoonist en voor alle andere Nederlanders voor wie de vrijheid van meningsuiting een voorwaarde is voor hun werk.'

'Los van wie er nou wat heeft getekend, door drie jaar na dato tekeningen te verbieden moedigt Justitie fundamentalisten aan het vrije woord aan te vallen,' zegt Collignon.

Intimidatie
Eerder lieten verschillende politieke partijen al weten dat ze woedend zijn over de arrestatie van Nekschot. Cabaretier Hans Teeuwen spreekt van 'intimidatie'.

Maar minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie, CDA) vindt niet dat er sprake is van de inperking van de vrijheid van meningsuiting. Het OM denkt dat Nekschot - een pseudoniem - zich in acht cartoons heeft schuldig gemaakt aan discriminatie of het aanzetten tot haat.

Vindt u de arrestatie van Nekschot terecht? Geef uw mening in de poll

Lees het Elsevier-commentaar Tweede Kamer, stuur Hirsch Ballin naar huis! en lees ook de weblog Arrestatie Nekschot schande voor rechtsstaat van Afshin Ellian

Door Robbert de Witt

Geen opmerkingen: