donderdag, mei 15, 2008

VS drogeren illegale immigranten

VS drogeren illegale immigranten - Buitenland - de Volkskrant

VS drogeren illegale immigranten

Sacha Kester
gepubliceerd op 15 mei 2008 02:46, bijgewerkt op 02:46

AMSTERDAM - De Amerikaanse regering heeft honderden illegale immigranten tegen hun wil verdoofd met 'gevaarlijke medicatie' om ze tijdens de uitzetting naar hun thuisland rustig te houden, aldus The Washington Post van woensdag.

Het dagblad ontdekte ruim 250 gevallen, sinds 2003, waarin de regering medicijnen toediende die bestemd zijn voor 'ernstige psychische stoornissen'.

'Wankele loop. Viel op het asfalt', is de aantekening bij de deportatie van een 38-jarige vrouw naar Costa Rica. Een andere gevangene werd 'in de handboeien en in comateuze toestand door het gangpad gesleept', blijkt uit de verklaring van een medewerker van een luchtvaartmaatschappij.

Buitenlanders die worden teruggestuurd mogen de betreffende medicatie volgens de Amerikaanse wet alleen toegediend krijgen als ze lijden aan psychische stoornissen of gevaarlijk zijn voor de omgeving.

Ook in Nederland zijn de regels voor het verdoven van illegalen die worden uitgezet strikt. 'Als er al een kalmeringsmiddel wordt toegediend, moet dat gebeuren door een arts, en dat alleen na consult met een tweede arts', zegt een woordvoerder van de marechaussee op Schiphol. 'En dan heb ik het over een heel licht pilletje.'

Geen opmerkingen: