zaterdag, mei 31, 2008

Eten & Uitgaan - Gids: de leukste festivals in juni

Elsevier.nl - Eten & Uitgaan - Gids: de leukste festivals in juni

Gids: de leukste festivals in juni

donderdag 29 mei 2008 15:39

Wat is er leuker dan met mooi weer buiten naar je favoriete muziek luisteren? Het aanbod in de maand juni is enorm, van klassiek tot pop. Dit overzicht moet zelfs fervente festivalhaters enthousiast kunnen maken.

Pinkpop
Pinkpop

Pinkpop
Landgraaf 30 mei – 1 juni
Goed nieuws voor late beslissers: de weekendkaarten zijn weliswaar uitverkocht, maar er zijn nog steeds dagkaarten verkrijgbaar. Enkele artiesten die op het programma staan: Metallica, Kaiser Chiefs, KT Tunstall, The Verve, Groove Armada, Justice, Counting Crows en Alanis Morisette.
Info: www.pinkpop.nl
Toegang: Een dagkaarten kost 69 euro,- (exclusief servicekosten) en is onder andere te koop bij de voorverkoopadressen van Ticket Service. Er zijn geen kaarten meer online verkrijgbaar.

Mooi Weer Spelen
Delft 6 t/m 8 juni

De 21e editie van dit Delftse theaterfestival, heeft dit jaar als thema 'Techniek en Mechaniek'. Klinkt misschien niet erg inspirerend, maar de ervaring leert dat dit theaterfestival een prima vrijetijdsbesteding is. De binnenstad van Delft wordt drie dagen lang gedomineerd door straattheater, dans, poëzie en circusacts. Ook leuk voor kinderen.
Info: www.mooiweerspelen.nl
Toegang: Gratis, een aantal voorstellingen in Theater de Veste kost wel geld.

Stripdagen Haarlem
Haarlem 6 t/m 8 juni
De negende editie van het tweejaarlijkse evenement voor stripliefhebbers. Vergeleken met voorgaande jaren, waar onbekende en experimentele striptekenaars aan het grote publiek werden voorgesteld, zijn er ditmaal veel bekende namen. Er is aandacht voor - hoe kan het ook anders na de rage bij Albert Heijn – de Smurfen, Guust, Michel Vaillant, Blake, Mortimer en Lucky Luke. Door de hele stad zijn exposities te bezoeken.
Info: www.stripdagenhaarlem.nl/2008
Toegang: Afhankelijk van locatie

Poetry International
Rotterdam 7 t/m 13 juni

Poëzie-evenement in de Rotterdamse Schouwburg met voordrachten door dichters, film, muziek en beeldende kunst en de uitreiking van de C. Buddinghprijs voor nieuwe Nederlandstalige poëzie. Remco Campert, Robert Gray en Jean-Michel Espitallier hebben in elk geval hun medewerking toegezegd. Thema dit jaar: 'Stad en Land'.
Info: www.poetry.nl
Toegang: Het publiek hoeft vooraf geen kaartje te kopen, maar kan na afloop betalen als de voorstelling beviel.

Parade
Een van de leukste attracties van de Parade: de zweefmolen

De Parade
Rotterdam 12 juni - 22 juni Museumpark / in en rondom het NAi
Den Haag 27 juni - 6 juli Westbroekpark
Utrecht 11 - 27 juli Moreelsepark
Amsterdam 1 - 17 augustus Martin Luther Kingpark

De achttiende editie van het reizende festival De Parade. Theatertenten, een zweefmolen, terrassen en standjes met eten en drinken vormen het decor van dit wonderlijke festival in het Museumpark. Zoals ieder jaar reist het Festival van Rotterdam naar Den Haag om dan via Utrecht in Amsterdam af te sluiten. Tip: Ga in Rotterdam of Den Haag, waar het nog niet zo druk is. Om de drukte op te vangen blijft De Parade dit jaar bovendien een week langer in Utrecht.
Info: www.deparade.nl
Toegang: Entree gratis tot 17.00 uur (in de andere steden tot 16.00 uur) Daarna €6, kinderen en 65+ gratis. CJP en VPRO backstagepas halve prijs. Voorstellingen vanaf €1 tot €8,50.

Festival Classique
Den Haag 13 t/m 15 juni

Tijdens Festival Classique staat de Haagse binnenstad drie dagen in het teken van klassieke muziek. Met tientallen concerten op verschillende locaties, zoals de Kloosterkerk, Diligentia, Sociëteit de Witte en de Koninklijke Schouwburg. Ook buiten zijn er concerten, bijvoorbeeld op de Hofvijver en aan Het Plein. Aanrader is bijvoorbeeld de Nacht van de Romantique, met de Chinese pianist Yundi Li. Nederlands viooltalent Simone Lamsma treedt overdag op.
Info: www.festivalclassique.com
Toegang: Vanaf €6 tot €69

Festival Mundial
Tilburg 13 t/m 15 juni
Dit wereldfestival is een dag uitgebreid. Drie dagen lang is het Tilburgse Leijpark het podium van nationale en internationale artiesten. Op de line-up veel Hollands glorie: Room Eleven, Anouk, Pete Philly en Perquisite en Alain Clark. Trek je vooral niets aan van de belegen boodschap 'Muziek verslaat armoede', want de sfeer op dit festival is altijd goed.
Info: www.mundialproductions.nl
Toegang: Vanaf €10 tot €55

Oerol Festival
Terschelling 13 t/m 22 juni

Tien dagen lang, vierentwintig uur per dag theater, beeldende kunst, muziek en alles wat daar tussenin zit. Op 70 locaties op het Waddeneiland heeft dit festival plaats. Thema dit jaar: 'Het eiland van de vorige dag' en gaat over de beleving van tijd. Tientallen kunstenaars uiten hun visie op het begrip tijd. Geen zin of tijd gehad om je vooraf in de voorstellingen te verdiepen, dan biedt het bonnefooi arrangement uitkomst. Je krijgt naast een bootretour en dagpas voor festivalterrein de Westerkeyn een speciaal bonnenboekje waarin de bonnefooi-voorstellingen zijn beschreven.
Info: www.oerol.nl
Toegang: Veel is gratis, maar voor de belangrijkste voorstellingen moet je betalen. Het bonnefooi arrangement geldt op woensdag 18 juni en zaterdag 21 juni en kost €39,50. Niet duur en dus leuk voor tussendoor.

Amsterdam Roots Festival
Amsterdam 14 t/m 21 juni

Het thema is 'World in Europe'. Diverse muziekvormen van over de hele wereld vinden elkaar op dit Amsterdamse festival. Op zondag 15 juni de hele dag in het Oosterpark. Optredens van nationale en internationale artiesten, en workshops in vele dansstijlen, van buikdansen tot Flamenco. De andere dagen hebben een avondprogramma op verschillende locaties, van de Sugar Factory tot het Concertgebouw en Paradiso.
Info: www.amsterdamroots.nl
Toegang: combitickets vanaf €35 tot €55, prijs losse kaarten nog niet bekend

Arrow Rockfestival
Nijmegen 15 juni

De echte rockliefhebber kan terecht in het Nijmeegse Goffertpark. Daar staan acts als Kiss, Def Leppard, Motorhead en 3 Doors Down te rocken. Een goede gelegenheid om herinneringen aan vroeger op te halen. Haast alle bands die op het programma staan, treden al decennia op.
Info: www.arrowrockfestival.nl
Toegang: €69

Zomersymfonia
Haarlem 21 en 22 juni

Dit festival heeft dit jaar voor het eerst plaats. Het thema is: 'Argentinië in Haarlem'. Om in die sferen te komen treed mezzosopraan Susanna Schaefer op samen met de Philharmonie Haarlem. Het wereldberoemde Tango Argentino met Arjan Sikking en Marianne Berlo komt dansen. Zaterdag is het concert in de Philharmonie in Haarlem, zondag is er een gratis concert op de Grote Markt. Er wordt een tangoworkshop gegeven, er is een lezing en Argentijnse films worden vertoond.
Info: www.hollandsymfonia.com
Toegang: €19 tot €30 (laatste inclusief buffet)

Picnic in the park
Den Haag 22 juni
Fantastisch met mooi weer. In het Haagse Zuiderpark verzamelen zich artiesten en vrolijke muziek. John Mayer, Room Eleven en de Belgische ster Milow komen voorbij. Er is een Frans marktje opgezet waar de (zelf meegebrachte) picknickmanden gevuld kunnen worden met kaasjes en wijn. Zelf eten en drinken meebrengen is niet toegestaan.
Info: www.picnic.entertainmentgroup.nl
Toegang: €49

De Parade
Den Haag 27 juni t/m 6 juli
De achttiende editie van het reizende festival De Parade. Theatertenten, een zweefmolen, terrassen en standjes met eten en drinken vormen het decor van dit wonderlijke festival in het Westbroekpark. Zoals ieder jaar reist het Festival van Rotterdam naar Den Haag om dan via Utrecht in Amsterdam af te sluiten.
Info: www.deparade.nl
Toegang: Entree gratis tot 16.00 uur. Daarna €6, kinderen en 65+ gratis. CJP-pas en VPRO backstagepas halve prijs. Voorstellingen vanaf €1 tot €8,50.

North Sea Round Town
Rotterdam 28 juni tot en met zondag 13 juli

Voorafgaand aan het North Sea Jazzfestival is het centrum van Rotterdam het podium voor jazz. Ruim honderd concerten, jazz-cruises en filmpresentaties brengen de bezoeker alvast in de jazz-sferen.
Info: www.northsearoundtown.com
Toegang: Wordt nader bekend gemaakt.

Rockin' Park
28 juni Nijmegen
Bij de tweede editie van Rockin' Park in het Goffertpark in Nijmegen zal Lenny Kravitz toch aanwezig zijn, ondanks dat hij een deel van zijn tour afzegde wegens gezondheidsproblemen. Verder namen als de Counting Crows, die dit jaar hun langverwachte nieuwe album uitbrachten, Beth Hart, Gabriel Rios, Live en Anouk, momenteel hoog in de hitparade met 'Modern World'.
Info: www.rockinpark.nl
Toegang: Voorverkoop normaal kaartje €64, deluxe ticket €169. Ticket aan de deur: €70.

Parkpop
Den Haag 29 juni

Hoofdact op dit gratis festival in het Zuiderpark: Sheryl Crow. Verder optredens van onder anderen: Moke, Kula Shaker en Maj Farah. Het festival eindigt dit jaar een uurtje eerder, om 20.30, zodat de voetballiefhebber ook nog de EK finale kan kijken.
Info: www.parkpop.nl
Toegang: Gratis

Door Ingrid van der Chijs

Geen opmerkingen: