zaterdag, mei 31, 2008

Retestrak Metallica overdondert Pinkpop

Retestrak Metallica overdondert Pinkpop - DAG

© Cyril Snijders
09:52

Retestrak Metallica overdondert Pinkpop

  • 0
31-05-2008 | Door: Maud Dolhain
Oude rockers geven publiek wat het wil: Klassiekers.
De keiharde klassieker Metallica was last maar allerminst least op de eerste Pinkpopdag van 2008. Jan Smeets betaalde naar verluidt één miljoen euro's voor de rockers, maar hij kreeg waar voor zijn geld. In de loop van de middag was aan veel bezoekers al te zien, dat Metallica veel oud pinkpoppubliek over de streep heeft getrokken om af te reizen naar het Zuiden des lands. Ze hebben de dag plezierig uitgezeten totdat hun favorieten op het hoofdpodium verschenen. Snoeiharde gitaren, de loepzuivere stem van zanger James Hetfield maakte het een afsluiter die niet alleen door de die hard fans gewaardeerd werd.

Met 'One', 'Nothing else matters' en 'Enter Sandman' hielden ze ook de door Hetfield subtiel omgedoopte 'seasoners' tot het eind geboeid. De band speelde zonder moeite de tweeëneenhalf geboekte uren met het enthousiasme van twintigjarige Pinkpopdebutanten. En zoals het pinkpop betaamt, viel tijdens het laatste en massaal meegezongen nummer 'Seek and destroy', een subtiele drup regen.

Benauwde dag

Droog hoort het traditioneel ook niet te blijven op de draf- en renbaan in Landgraaf. En na een benauwde, maar bewolkte dag, was het niet eens verlangen naar het zonnige pinksterweekend, wat de organisatie misliep.
Giel Beelen opende het festival met het doorknippen van de das van staatssecretaris Timmermans, waarna de Weertse band Sat2D het spits mocht afbijten.

De eerste band die op het mainstage podium mocht plaatsnemen is inmiddels een festivalklassieker. De vrolijke Ierse, in Amerika gevestigde folkrockband Floggin Molly trok alle registers open om het publiek op te warmen. Jammer dat de band niet later op de dag speelde, dan was het wellicht wel warm genoeg geweest om mee te dansen. De beentjes waren wat stram, waardoor de uptempo band niet het hoppende publiek kreeg wat het verdiende. Desonkans blijven de Ierse/Amerikaanse folkrockers meer een band om tegen een uur 's nachts stomdronken je linkerschoen op kwijt te raken.

Incubus trad voorlopig voor de laatste keer op. De leden gaven na hun optreden aan dat ze even een time out nemen om zich te concentreren op hun privéleven.

Uniek stemgeluid

De GM Next Stage stroomde rond vijf uur vol om ex-Korn zanger Jonathan Davis te horen. Zijn stemgeluid blijft uniek, alleen de muziek viel tegen. Denk Korn, exclusief de fijne, harde gitaren en dan houd je een ietwat softe schim over van zijn vorige ik. Het optreden paste hij ook aan, want in plaats van het podium optimaal gebruiken, bleef Davis het gehele optreden lui in een troon zitten. Een misplaats stukje zelfvertrouwen.

Al met al een rustig, relaxed dagje, met een spectaculaire afsluiting vol vuurwerk. Dat belooft wat voor de komende dagen.

Zie ook:

In beeld: Pinkpop 2008 (deel1)
In beeld: Pinkpop 2008 (deel2)
Pinkpop: Benauwd weer, relaxte sfeer
Infographic: Festivals 2008

Geen opmerkingen: