zaterdag, mei 31, 2008

Belgische prins krijgt 'Nederlands' imago

Belgische prins krijgt 'Nederlands' imago - DAG

07:31

Belgische prins krijgt 'Nederlands' imago

  • 0
29-05-2008 | Door: Nikole den Teuling
Kroonprins Filip omgetoverd van stijve hark tot een echt mens.
Het stijvehark-imago van de Belgische kroonprins Filip moest gepimpt worden, vond de Nederlandse communicatie-expert Cees Wijburg. Mede dankzij hem, zo schrijven de Belgische media, verschijnt daarom volgende week een extra lange uitzending van het VRT-programma Koppen. Hierin laat de Hertog van Brabant zich van zijn menselijke kant zien.

Wijburg is naar eigen zeggen al een paar jaar persoonlijk betrokken bij het Belgische Hof. Of het daarbij gaat om een sporadische date op de golfbaan of het geregeld nuttigen van een kop koffie wil hij niet zeggen. In elk geval bracht het directe contact hem op een idee.

Het publiek moest volgens hem maar eens kennis maken met de échte Filip, die – anders dan hij vaak wordt afgeschilderd – helemaal niet stijf en houterig is. Wijburg: 'Hij is een gewone, vriendelijke huisvader. Maar dan achter de hekken van het kasteel van Laken.'

Wijburg, die een communicatie- en mediabureau heeft, was eerder onder meer woordvoerder van voetballer Stefan Postma. Hoewel de Belgische media Wijburg inmiddels omschrijven als de vaste adviseur van de prins ('maar dat ben ik zeker niet') speelde hij wel een bescheiden rol in de aanloop naar het programma. Op initiatief van de Nederlander werd een eerste lunchafspraak geregeld tussen de televisiemakers en de adviseurs van de prins. Vervolgens kwamen de omroep en het Koninklijk Huis op het idee voor het programma.

Zes maanden lang kreeg een cameraploeg de unieke mogelijkheid de oudste zoon van koning Albert II te volgen bij werkvergaderingen. Daarnaast zie je de prins privé, bijvoorbeeld voetballend met zijn vier kinderen. 'Het is de eerste keer dat een toekomstige koning zo in beeld wordt gebracht', zegt hoofdredacteur Kris Hoflack trots. Volgens hem was het prettig samenwerken met Filip. 'Hij gaf iedereen een hand. Van de cameraman tot de schminkster.' Ook Wijburg roemt de reportage. 'Eindelijk zie je een heel andere prins.'

Zie ook:

Meer opvallend nieuws
Een prins met vleugels
Belgisch koningshuis opnieuw in opspraak

Geen opmerkingen: