dinsdag, mei 27, 2008

SP3 voor XP struikelt over nieuw probleem

SP3 voor XP struikelt over nieuw probleem | Nieuws | Besturingssystemen | Computable.nl

Besturingssystemen / Nieuws

22-05-2008 10:36 | Door Jasper Bakker | Tags: Windows | Er zijn 17 reacties op dit artikel | Permalink

SP3 voor XP struikelt over nieuw probleem

xp desktop

Windows XP krijgt SP3 niet zonder problemen.

Windows XP krijgt SP3 niet zonder problemen.

Het derde service pack (SP3) voor Windows XP kampt met een nieuw probleem. Het pakket lapmiddelen bevat ook een dll-bestand dat niet compatibel blijkt met uitvoeringen van webbrowser Internet Explorer 7 die zijn aangepast door internet providers.

Microsoft biedt al sinds de browseroorlog met Netscape de mogelijkheid om zijn webbrowser Internet Explorer te voorzien van een eigen logo en titelbalk. Dit is bedoeld voor internet providers en pc-leveranciers die dan hun eigen merk prominenter kunnen uiten. Service Pack 3 (SP3) voor Windows XP heeft hier echter moeite mee.

Installatie van SP3 voor de voorganger van Windows Vista brengt een nieuwer dll-bestand met zich mee wat oudere versies van Internet Explorer versie 7 (IE7) frustreert. Die oudere versies zijn veelal de aangepaste uitvoeringen. De aanbieders daarvan blijken niet alle IE7-updates van Microsoft weer mee te nemen in hun 'IE7-pakket'. Het gaat om XMLLite.dll.

Niet vlekkeloos

De komst van het langverwachte SP3 voor Windows XP, dat nog altijd veelgebruikt wordt, heeft nogal wat problemen opgeleverd. Eerst was lange tijd niet duidelijk of en wanneer het derde pakket lapmiddelen zou komen voor het oudere besturingssysteem. Toen bleek dat het pakket ook nieuwe functionaliteit bood, wat ict'ers dwingt meer evaluatie en tests te verrichten. Lichtpuntje waren de berichten op basis van een proefversie van SP3 dat Windows XP er iets vlotter van werd. Een verbetering die vooral verwacht werd voor SP1 voor opvolger Windows Vista.

Toen SP3 gereed was, bleek er toch nog een probleem en werd de brede uitgifte op de valreep uitgesteld. Er is namelijk een compatibiliteitsprobleem met Microsofts eigen kassa- en winkelbeheer-software Dynamics. Gebruikers van dat pakket krijgen SP3 vooralsnog niet aangeboden, om dit probleem te voorkomen. SP3 controleert vóór installatie of Dynamics is geïnstalleerd en weigert installatie als dat het geval is. Microsoft werkt nog aan een oplossing.

Reboot-probleem

Daarnaast hebben sommige types pc's ernstig te lijden onder SP3. Installatie van dat pakket kan eindeloze reboots opleveren. In tegenstelling tot wat diverse online-berichten melden, ligt dit niet aan AMD-processoren, maar aan drivers voor bepaalde Intel-chips die onterecht met SP3 worden meegeïnstalleerd. Aangezien die chips niet aanwezig zijn in pc's met AMD-chips, treden er problemen op.

Dit raakt bepaalde modellen pc's van onder meer HP. Die producent belooft een patch en biedt in de tussentijd een handmatige oplossing. Microsoft werkt ook aan een hotfix, die dan geïnstalleerd moet worden vóór SP3. Ondertussen biedt techneut en voormalig Microsoft-medewerker Jesper Johansson op zijn blog al een tool die de dwarsliggende driver verwijdert.

De twee ict-leveranciers zijn er nog niet uit wie van hun de veroorzaker is van dit probleem. Het ligt namelijk ook aan drivers die zijn vervat in systeemimages die computerleveranciers als HP gebruiken voor hun pc's. Normaliter is dat een image per model, maar soms 'bestrijkt' één image verschillende configuraties.

Geen opmerkingen: