Oplichters kapen Hotmail
HERMAN STIL
AMSTERDAM - Nigeriaanse oplichters hebben massaal maiboxen van Nederlandse Hotmailgebruikers gekraakt, om deze te misbruiken voor het versturen van bedelmailtjes aan bekenden.
'Beste vriend, helaas al mijn geld is gestolen in het hotel waar ik verbleef, door een aantal gewapende rovers en sindsdien zit ik zonder geld en ik ben ook vanwege het geld uit het hotel. Kunt U mij Eur 2300 lenen, zodat ik de factuur van het hotel betalen en zo spoedig mogelijk kan terugkeren?'
In enigszins krom Nederlands ontvingen allerlei internetters sinds woensdag een variant op zo'n mailtje. Het geld moet worden overgemaakt via Western Union, naar een kantoor in het genoemde land - in één geval Nigeria - op naam van 'de manager van het hotel'.
De mail is afkomstig van een bekend mailadres van een bekende van de ontvanger.
Bij online detectivebureau Ultrascan kwamen gisteren zeventien meldingen binnen van gekaapte Hotmailboxen. Gebruikers kunnen daarin niet meer terecht, omdat de oplichters de wachtwoorden hebben veranderd.
De oorspronkelijke wachtwoorden zijn achterhaald met zogeheten 'keyloggers', virussoftware die ongemerkt toetsaanslagen registreert en deze doorstuurt naar de oplichters. Die loggen met de zo achterhaalde wachtwoorden in bij Hotmail, veranderen het wachtwoord en zenden vervolgens een bedelmail aan alle contacten in het adresboekje van de Hotmailgebruiker.
Ontvangers denken daardoor dat ze de noodkreet ontvangen van een bekende. Ultrascan sluit niet uit dat ook andere maildiensten die online gebruikt kunnen worden, zoals Gmail of Yahoomail, voor de scam worden gebruikt.
De mailtjes worden verstuurd vanuit Nigeria en Italië, maar het is volgens Ultrascan goed mogelijk dat in Nederland gevestigde oplichters er voor verantwoordelijk zijn. Deze '419-fraude' is vrijwel exclusief in handen van Nigeriaans scambendes.
Hoe veel bedelmailtjes verstuurd zijn, is Ultrascan nog aan het inventariseren. Eén van de getroffen Hotmailgebruikers heeft bij het detectivebureau aangekondigd aangifte te doen van het kapen van zijn mailbox.
Volgens Ultrascan is vorig jaar met Nigeriaanse internetfraude in Nederland voor zestig miljoen euro verduisterd, vijf procent meer dan in 2006. Wereldwijd is dat 3,1 miljard euro.
© Het Parool, 16-05-2008, 11:50 uur
Geen opmerkingen:
Een reactie posten