woensdag, mei 14, 2008

Bange toeristen sturen souvenirs terug - woensdag 14 mei 2008 - DePers.nl - Sent Using Google Toolbar

Bange toeristen sturen souvenirs terug - woensdag 14 mei 2008 - DePers.nl

Door: Kathy Marks © The Independent
Gepubliceerd: gisteren 23:49
Update: gisteren 23:50

Honderden toeristen die stiekem een stuk van Uluru, de rode monoliet in het hart van Australië, hebben meegenomen, sturen hun souvenir terug. Ze menen dat ze door de diefstal ongeluk over zich hebben afgeroepen.

Uluru, voorheen Ayers Rock, is een heilige plaats voor de Aboriginals, de oorspronkelijke bewoners van Australië. De parkwachters krijgen elke dag wel een pakketje ergens vandaan, met daarin een stukje rots en een excuus. Onderzoekster Jasmine Foxlee zei in de Australische Sunday Telegraph dat ongeveer een kwart van de dieven geloofde zich een vervloeking op de hals te hebben gehaald. Ze repten van scheidingen, ziektes en zelfs sterfgevallen.

Uluru trekt elk jaar een half miljoen bezoekers. Velen van hen beklimmen de rots, ondanks grote borden waarop staat dat ze hiermee oude 'droom'-paden van de Aboriginals betreden.

Het grootste stuk steen dat terugkwam, woog 32 kilo. Dat is het maximumgewicht dat je in Australische vliegtuigen in je koffer mag hebben. Foxlee heeft wel een verklaring voor het gedrag van de boetedoeners: 'Er heerst een diep gevoel van onzekerheid over de spiritualiteit en de cultuur van de Aboriginals. Mensen nemen liever geen risico. Ze proberen zichzelf zo te beschermen.'

Geen opmerkingen: