vrijdag, mei 16, 2008

Topmannen dreigen met vertrek uit Nederland

Elsevier.nl - Economie - Topmannen dreigen met vertrek uit Nederland

Topmannen dreigen met vertrek uit Nederland

vrijdag 16 mei 2008 08:11

Topbestuurders van Nederlandse multinationals hebben genoeg van de kritiek op hun salarissen en dreigen de hoofdkantoren van hun ondernemingen te verplaatsen naar het buitenland.

Shell

Dat schrijft de Volkskrant naar aanleiding van het boek Het grote graaien van Volkskrant-journalist Xander van Uffelen dat morgen verschijnt.

Respect
Shell-topman Jeroen van der Veer, die het afgelopen jaar 9,4 miljoen euro aan salarissen en beloningen opstreek, zegt in het boek dat de samenleving zich moet realiseren hoe groot Shell is. 'In Den Haag staat het hoofdkantoor van een van de grootste vijf bedrijven ter wereld. Niet onbescheiden bedoeld, maar qua winst en omzet is Shell bijvoorbeeld groter dan de optelsom van Unilever, Philips, Akzo Nobel en DSM bij elkaar.'

Volgens hem zijn topbestuurders 'normale mensen zijn die ook normaal respect verdienen'.

De Shell-topman vindt dat de samenleving een keuze moet maken. 'Of je hebt een hoofdkantoor en neemt op de koop toe dat er een groot aantal mensen hier werkzaam is met hoge salarissen. Of niet.'

Vestiging
Bestuursvoorzitter Ad Scheepbouwer van KPN vindt dat alle aandacht voor een 'select groepje bestuurders voelt als een beetje discriminatie'. Hij denkt dat door alle ophef bedrijven minder activiteiten in Nederland zullen ontwikkelen.

Ook andere (oud)topmannen onder wie Kees Storm (Aegon), Michiel Boersma (Essent) en Cor Boonstra (Philips) zeggen in het boek zich te ergeren aan de kritiek op hun salarissen.

De commissie Frijns schreef december vorig jaar in een rapport dat wettelijke regels die de hoogte van topinkomens bepalen weinig effectief zijn, en bovendien slecht zijn voor Nederland als vestigingsland voor internationale bedrijven.

Lees ook het Elsevier-commentaar Beloningsexcessen aan de top verdwijnen echt niet

Geen opmerkingen: