dinsdag, mei 27, 2008

Jaarlijkse hiv-test voor risicogroep - dinsdag 27 mei 2008

Jaarlijkse hiv-test voor risicogroep - dinsdag 27 mei 2008 - DePers.nl

Jaarlijkse hiv-test voor risicogroep

Gepubliceerd: vandaag 06:46
Update: vandaag 10:33

Van de vijf Nederlanders met hiv weten er twee niet dat ze het hebben. Dat stelt het Aids Fonds in een campagne die dinsdag wordt afgetrapt. Mensen uit risicogroepen zouden zich daarom een keer per jaar moeten laten testen op het hiv-virus. De slogan van de campagne luidt 'Er is nog een hoop te doen'.



Het Aids Fonds somt een aantal redenen op waarom mensen een test uit de weg gaan. Zo zouden mensen hun eigen risico vaak te laag inschatten. Ook heerst er bij de zogenoemde risicogroepen nog steeds een taboe op hiv en zijn veel mensen bang voor de uitslag.

Medewerker Irene Keizer ziet in Nederland een belangrijke taak weggelegd voor huisartsen. Die zouden patiënten uit risicogroepen beter moeten informeren. Het gaat volgens het Aids Fonds om mannen met homoseksuele contacten en mensen uit landen waar hiv veel voorkomt, zoals in zuidelijk Afrika en de Cariben. "Huisartsen moeten zich ervan bewust zijn dat mensen uit risicogroepen zich een keer per jaar moeten laten testen", zei Keizer dinsdagochtend op Radio 1. Een tijdige behandeling zou veel schade kunnen voorkomen. Het zou niet alleen gezondheidsklachten verminderen, maar ook voorkomen dat de besmetting wordt overgedragen aan andere mensen.

Het Aids Fonds is al jaren van mening dat iemand uit een risicogroep zich eenmaal per jaar moet laten testen. Zo zouden twee op de vijf homoseksuele mannen uit Nederland nog nooit in hun leven een hiv-test hebben gedaan. Het fonds wijst op een land als Australië, waar 95 procent van de homomannen ooit een test heeft gedaan.



In Nederland is op dit moment van 18.500 mensen bekend dat ze besmet zijn met het virus dat Aids kan veroorzaken. Het advies om jaarlijks te testen geldt ook voor heteroseksuelen met veel wisselende seksuele partners, onder wie prostituees.

 

Trefwoorden: aids, hiv
Jaarlijkse hiv-test voor risicogroep
Hiv
Hiv is een virus, de volledige naam is Human Immunodeficiency Virus (menselijk immuundeficiëntievirus). Het is een snel muterend retrovirus, en verantwoordelijk voor de ziekte aids (acquired immuno-deficiency syndrome - verworven immunodeficiëntiesyndroom). In 2000 publiceerden 5000 wetenschappers de Verklaring van Durban, waarin zij stellen dat hiv volgens de geldende wetenschappelijke inzichten de oorzaak is van de ziekte aids. Een aantal wetenschappers bestrijdt desondanks het verband tussen hiv en aids, maar dit is slechts een kleine minderheid.



Opzettelijk verspreiden hiv
"Internationaal duiken geregeld berichten op over de opzettelijke verspreiding van hiv. Het gaat dan deels gaat om homoseksuele mannen die willens en wetens onbeschermde seks hebben met besmette partners (bugchasing). Ook het opzettelijk verspreiden van hiv aan nietsvermoedende slachtoffers is geen uitzondering."
Meer


"Zij hebben, terwijl ze zelf niet bij bewustzijn of in een toestand van verminderd bewustzijn waren, onveilige en onvrijwillige seks gehad met één of meerdere verdachten. De slachtoffers hebben het vermoeden dat zij hierdoor besmet zijn geraakt met het hiv-virus."
Meer

Geen opmerkingen: