vrijdag, mei 16, 2008

Kamer woedend over arrestatie Nekschot

Elsevier.nl - Politiek - Kamer woedend over arrestatie Nekschot

Kamer woedend over arrestatie Nekschot

vrijdag 16 mei 2008 11:20

De Tweede Kamer is verontwaardigd over de arrestatie van cartoonist Gregorius Nekschot. VVD, PVV, SP en D66 vinden dat de vrijheid van meningsuiting in het geding is en eisen opheldering van minister Ernst Hirsch Ballin (CDA) van Justitie.

OM onderzoekt of cartoons Nekschot racistisch zijn
OM onderzoekt of cartoons Nekschot racistisch zijn (afbeelding: website Nekschot)

Wie is Gregorius Nekschot?

Nekschot, een pseudoniem, is een controversieel cartoonist uit Nederland. Hij houdt zich in zijn cartoons vooral bezig met bespotten van de islam en linkse politieke partijen. Zijn cartoons worden gepubliceerd op internet. Theo van Gogh plaatste de cartoons voor zijn dood ook op zijn website.

Nekschot is een voorvechter van complete vrijheid van meningsuiting.

Bekijk de video van RTL Nieuws

Ophef over arrestatie cartoonist

PVV-leider Geert Wilders beschuldigt het Openbaar Ministerie (OM), dat opdracht gaf tot de arrestatie, van 'dictatoriale trekjes'. Juist een cartoonist, die per definitie prikkelend en satirisch is, moet zich vrij kunnen uiten, vindt Wilders.

SP-Kamerlid Jan de Wit vindt het heel vreemd dat de cartoonist door de politie 'van z'n bed is gelicht voor een cartoon uit 2005'. De vrijheid van meningsuiting is een groot goed, zegt De Wit. 'Dat betekent dat mensen moeten kunnen tekenen en zeggen wat ze zelf willen.'

Ook andere partijen in de Kamer houden de kwestie in de gaten. 'Wij nemen deze zaak wel hoog op. Een cartoonist vervolgen gaat vrij ver,' zegt PvdA-Kamerlid Ton Heerts.

Moslims
Nekschot, een pseudoniem, wordt door het OM verdacht van het publiceren van cartoons die discriminerend en kwetsend kunnen zijn voor moslims en mensen met een donkere huidskleur.

Paul Velleman, officier van justitie in Amsterdam, gaf opdracht tot de arrestatie. Voorafgaand aan de arrestatie werd een onderzoek naar de cartoonist uitgevoerd door het Landelijk Expertise Centrum Discriminatie (LECD). Voorzitter van de LECD is diezelfde Velleman.

Klacht
Het onderzoek naar Nekschot werd gestart in 2005, na een klacht van imam Abdul Jabbar van de Ven bij het Meldpunt Discriminatie Internet. Het lijkt vreemd dat er pas na drie jaar opeens actie wordt ondernomen. 'Het onderzoek was eerst gericht op de strafbaarheid. Het beoordelen van al die cartoons kostte zeer veel tijd,' zegt Sanne van Meteren, woordvoerder van het LECD, tegen elsevier.nl.

'Daarnaast is het een complex juridisch vraagstuk, omdat ook de vrijheid van meningsuiting een zeer grote rol speelt,' vervolgt ze. 'Tenslotte was het ook niet gemakkelijk om achter de identiteit van Nekschot te komen en heeft dat ook enige tijd gekost.'

Zwijgrecht
Het gaat om acht of negen cartoons die het OM te ver vindt gaan. Na aanhouding is Nekschot verhoord, maar hij beroept zich op zijn zwijgrecht, aldus Van Meteren. Het onderzoek gaat nu verder, maar mag de uitkomst in vrijheid afwachten.

Velleman is overigens ook degene die onderzoekt of  Wilders zich schuldig maakt aan racisme en discriminatie.

Wat vindt u van de arrestatie van Nekschot? Is het terecht of niet? Geef uw mening in de poll

Door Claudia van Zanten

Geen opmerkingen: