maandag, mei 19, 2008

HP/de Tijd drukt gewraakte cartoons Nekschot af

HP/de Tijd drukt gewraakte cartoons Nekschot af - MSN Nieuws | Laatste nieuws binnenland en buitenland

HP/de Tijd drukt gewraakte cartoons Nekschot af

HP/de Tijd drukt de tekeningen van Gregorius Nekschot af waarvoor de cartoonist onlangs werd opgepakt. Het werk verschijnt in de editie die woensdag 21 mei 2008 uitkomt.

(Novum) - HP/de Tijd drukt deze week de acht tekeningen van Gregorius Nekschot af waarvoor de cartoonist onlangs werd opgepakt. Dat laat een woordvoerder van de redactie van het weekblad maandag weten. De cartoons verschijnen in de editie die woensdag uitkomt. Het blad drukt iedere week een tekening van hem af.

Nekschot werd dinsdag aangehouden omdat de tekeningen beledigend zouden zijn voor moslims en mensen met een donkere huidskleur. De cartoons, die bovendien mogelijk haatdragend zouden zijn, verschenen op een website en in boeken die zijn uitgebracht onder het pseudoniem van de tekenaar. Het werk overschrijdt volgens het Openbaar Ministerie de grenzen van de vrijheid van meningsuiting en artistieke expressie.

Met een beroep op zijn zwijgrecht legde Nekschot na zijn aanhouding geen verklaring af. Hij werd na dertig uur vrijgelaten. De cartoonist voelt zich slachtoffer van een politiek spel, zei hij vrijdag op Radio 1. De SP, PVV en D66 vinden het onbegrijpelijk dat de tekenaar een nacht in de cel moest doorbrengen omdat zijn cartoons beledigend zouden zijn. Vicepremier Wouter Bos was vooral geschrokken van het feit dat er in artistieke uitingen aanleiding kan worden gevonden voor eventuele strafrechtelijke vervolging.

Geen opmerkingen: