zaterdag, mei 31, 2008

Propagandistisch Iraans antwoord Fitna online

Elsevier.nl - Buitenland - Propagandistisch Iraans antwoord Fitna online

Propagandistisch Iraans antwoord Fitna online

vrijdag 30 mei 2008 10:39

Religieuze Iraanse scholieren en professionele filmmakers hebben de tegenfilm Beyond Fitna, het Iraanse antwoord op de koranfilm van PVV-leider Geert Wilders op internet gezet.

Beyond Fitna, het Iraanse antwoord op de koranfilm van Wilders
Beyond Fitna, het Iraanse antwoord op de koranfilm van Wilders

De film staat bol van de citaten uit de Koran, waaruit zou moeten blijken dat de islam een vredelievend geloof is. De Iraanse organisatie 'NGO islam en christendom' heeft de 18 minuten durende film online gezet. Er zit echter nu een Java scriptje op waar je gek van wordt en de film is er niet (PB)

De film wordt in het Farsi, Arabisch en Engels uitgezonden. Het is een antwoord op de koranfilm Fitna van Wilders.

Mohammed
Een van de citaten, die moet ondersteunen dat de Koran vredelievend is, komt van de profeet Mohammed: 'De beste mannen onder mijn mensen zijn zij die hun vrouwen respecteren'.

En: 'Jihad is bedoeld voor zelfverdediging om geweld af te weren van opstandige mensen. Bevecht degene die jou bevecht op gods manier zonder geweld te gebruiken'.

De film begint met beelden uit het dagelijks leven van moslims, christenen en joden begeleidt door rustige panfluitmuziek. Ook komen beelden voorbij van Iraanse wetenschappers en kunstenaars die invloed zouden hebben gehad op Europese collega's.

Bijbel en geweld
Aan de andere kant toont de film aan dat juist de Bijbel aanzet tot geweld, waarbij beelden getoond worden van misdaden die door 'fundamentalistische christenen' begaan worden. Adolf Hitler wordt erbij gehaald en de Amerikaanse aanvallen op Kosovo, Irak en Israël met beelden en cijfers van de honderdduizenden doden per oorlog.

De film eindigt met protesten van moslims. Bekijk hier de film.

Lees alles over Fitna in het dossier

Door Maartje Willems

Geen opmerkingen: