Loopbaan / Nieuws
'Er zit altijd wel een opportunistische cowboy tussen'
Freelancer kampt met negatief imago
Het inhuren van een freelancer is een goede manier om het tekort aan ict-personeel te ondervangen, zeggen detacheerders. Werkgevers zouden daar anders over denken, omdat de zzp'er een slecht imago heeft.
Ze zijn vooral met zichzelf bezig, hebben weinig verantwoordelijkheidsgevoel en gaan gemakkelijk van de ene naar de andere klus. Het imago van de Nederlandse freelancer is niet zo goed, zegt Wessel van Alphen, directeur van detacheringsbureau IT Staffing.
Hoewel Van Alphen denkt dat het inhuren van freelancer een goede optie is bij het uitvoeren van een project, zou menig opdrachtgever daar anders over denken. Volgens Van Alphen denken opdrachtgevers dat zij grote financiele risico's lopen bij het inschakelen van freelancers. Ook zou de zelfstandige ict'er gemakkelijk en zonder verantwoordelijkheidsgevoel van de ene op de andere klus overstappen.
Onterecht, aldus de detacheringsdirecteur die de freelancer omschrijft als 'mensen met lef, daadkracht en zelfstandigheid'. "Ict'ers gaan niet freelancen, omdat ze geen echte baan zouden kunnen krijgen. Het is een bewuste keuze die gemaakt wordt door mensen die hun vak verstaan." Van Alphens standpunt is niet vreemd; zijn bedrijf bemiddelt onder andere tussen opdrachtgevers en freelancers.
Goede afspraken
Toch is hij niet de enige die denkt dat de zzp'er een negatief imago heeft. Ook Frank Poll, business manager van detacheringsbureau Sprite IT meent dat er niet altijd positief gedacht wordt over freelancers. "Jammer, want de meeste zzp'ers in de ict willen het project dat ze aannemen tot een goed einde brengen", aldus Poll. Daar staat tegenover dat de business manager ook bekend is met situaties waarin het misgaat. Hij noemt de freelancer die halverwege een project opstapt, omdat hij elders een paar euro meer kan verdienen. Volgens Poll is dat een probleem dat detacheringsbureaus kunnen vermijden, maar niet kunnen uitsluiten. "Er zitten altijd opportunistische cowboys bij."
Van Alphen van IT Staffing probeert zulke ict'ers te mijden door goede afspraken te maken met de freelancer, die hij zelf liever omschrijft met de term 'opdrachtnemer'. "Vooraf kunnen er resultaat afspraken worden gemaakt met betrekking tot het op te leveren project of deelproject", legt hij uit. Mede daardoor zou in de twintig jaar dat Van Alphens bedrijf zelfstandige ict'ers detacheert, slechts enkele keren te maken gehad hebben met een freelancer die vroegtijdig een project verliet.
Juridische eisen
Vikram Kapoor van ict-bemiddelaar iSense kent meer situaties waarin de samenwerking met freelancers niet vlekkeloos verloopt. "Werknemers in vaste dienst zijn loyaler ten opzichte van hun baas. Zij zullen niet zo snel voor een paar honderd euro meer ergens anders gaan werken", weet de managing director. "Een zzp'er is meer met zichzelf bezig en gaat vaker middenin een project weg. We hebben met freelancers ook vaker discussies over afspraken in het contract." Verder vertelt Kapoor over freelancers die gedurende een opdracht ineens hun tarief verhogen.
Of het slechte imago van de freelance ict'er nu wel of niet terecht is, voor Van Alphen is het een reden om te pleiten voor een betere regelgeving voor zelfstandigen. Wettelijk zou de freelancer te maken krijgen met lastige juridische eisen die onduidelijkheid veroorzaken. Alphen: "Enerzijds wordt zelfstandigheid aangemoedigd, maar anderzijds worden er teveel drempels opgeworpen om als zelfstandige aan de slag te gaan. Ook het zorgen voor duidelijkheid zou imago van de freelancer ten goede komen."
Geen opmerkingen:
Een reactie posten