dinsdag, mei 27, 2008

Politie gaat 'hufters' hinderlijk volgen

Politie gaat 'hufters' hinderlijk volgen - Binnenland - de Volkskrant

Politie gaat 'hufters' hinderlijk volgen

Van onze verslaggever Weert Schenk
gepubliceerd op 27 mei 2008 02:46, bijgewerkt op 27 mei 2008 13:24

OSS - De politie Brabant-Noord gaat de vijftig grootste 'verkeershufters' uit de regio stalken. Een proef waarbij de tien meest asociale verkeersovertreders uit Oss maandenlang hinderlijk zijn gevolgd, is geslaagd. Andere korpsen tonen interesse voor het initiatief.

Verkeershufters zijn automobilisten die over busbanen rijden, rood licht negeren, trottoirs meepakken, over woonerven scheuren, bumperkleven, veel te hard rijden, afsnijden of een auto besturen tijdens rijontzegging.

Districtschef Roel Willekens van Oss vindt dat deze weggebruikers uit de anonimiteit moeten worden gehaald. 'Niemand houdt bij wat ze allemaal flikken. Elke overtreding staat op zichzelf. Als ze gepakt worden, betalen ze hun boete, maar hun levensgevaarlijke rijgedrag verandert niet. Het idee is om hen in de gaten te houden.'

Op zijn verzoek verstrekte het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB) een uitdraai met de 22 duizend namen van Ossenaren die in 2006 een verkeersboete hadden gekregen. Ruim 73 chauffeurs ontvingen tien of meer bekeuringen. Rijders van lease-auto's bleven, vooralsnog, buiten schot.

Verkeersbrigadier Edwin Verberkt bedacht een puntensysteem voor de overtredingen. Twintig keer vier kilometer per uur te hard rijden is in zijn ogen minder ernstig dan drie keer een snelheidsovertreding van tachtig kilometer.

De 'hufterindex van Verberkt' leidde tot een top tien van veelplegers, onder wie zes mannen met een strafblad en één vrouw. Ze waren in 2006 goed voor 250 boetes. De uitverkorenen werden gewaarschuwd dat ze speciale aandacht zouden krijgen. Justitie zegde toe zwaardere straffen te eisen.

Verberkt en zijn collega's rijden een paar keer per week in zowel surveillancewagens als in onopvallende auto's door Oss op zoek naar de notoire verkeersovertreders. Als ze er een tegenkomen, wordt hij gevolgd.

'Het gaat vooral om het psychologisch effect', zegt Verberkt, 'ze worden nerveus. Zo probeerde een hufter zijn auto steeds in de wijk te verstoppen.'

Een politieteam zag een andere veelpleger tot de gemeentegrens volgens het boekje rijden. Daarna beging hij over een afstand van 40 kilometer 31 overtredingen. 'In Oss let ik op', zei hij, 'daar ben ik verkeershufter. Ik wist niet dat ik daarbuiten ook werd gevolgd.' Tijdens de proef kreeg een automobilist twee weken cel en een rijontzegging van een half jaar.

Het College Bescherming Persoonsgegevens noemt het volgen van bekenden van de politie, zoals veelplegers, zonder dat die op dat moment worden verdacht van een strafbaar feit 'niet zonder meer aanvaardbaar'.

Geen opmerkingen: