PvdA ziet niets in Donners aanpak Wajong
maandag 19 mei 2008 08:13
Opnieuw botst minister Piet Hein Donner (CDA, Sociale Zaken) met coalitiegenoot PvdA over een ingreep in de sociale zekerheid. De PvdA-ministers keren zich nu tegen het plan van Donner de explosieve groei van Wajongers aan te pakken, door de uitkering te verlagen.
Minister Piet Hein Donner botst opnieuw met de PvdA
In een reactie tegen elsevier.nl noemt PvdA-Kamerlid Hans Spekman het plan onacceptabel. Hij zegt niet van plan mee te werken aan het voorstel, omdat er 'andere manieren' zijn om de Wajong-uitkeringen in te perken.
Vanochtend maakte de Volkskrant een notitie van Donner bekend, waarover de ministerraad deze week beslist.
Blokkeren
De PvdA noemt het plan 'onacceptabel' en vindt dat het indruist tegen afspraken in het regeerakkoord, omdat daarin volgens de partij is vastgelegd dat de uitkeringen niet verlaagd worden. Spekman denkt dat door een betere samenwerking met het bijzonder onderwijs al 'een wereld is te winnen'.
Eerder blokkeerde de PvdA het plan van Donner om de discussie over het ontslagrecht nieuw leven in te blazen. Volgens Donner nemen bedrijven sneller personeel aan als het ontslagrecht wordt versoepeld, maar de PvdA en de vakbonden willen daar niets van weten.
Dit weekend haalde de PvdA een historisch dieptepunt in de peilingen. Zaterdag zei PvdA-fractieleider Mariëtte Hamer meer samen te willen werken met de SP. Socialist Jan Marijnissen richtten tijdens de ledendag zondag zijn pijlen eens niet op de PvdA. Hij noemde premier Jan Peter Balkenende (CDA) de 'grote afwezige' van dit kabinet.
Explosieve groei
Donner heeft eerder aangekondigd de explosieve groei van het aantal volledig afgekeurde jongeren een 'groot maatschappelijk probleem' te willen aanpakken. Er zitten 167.000 jongeren in de Wajong, omdat ze niet zouden kunnen werken.
Het Centraal Planbureau (CPB) schat dat in 2040 een half miljoen jongeren in de Wajong zitten.
Plannen Donner
Donner wil een 'tweestromenland' met een groep van jonggehandicapten die nooit zullen kunnen werken. Die groep van naar schatting eenderde van de Wajongers houdt zonder keuringen, tot 65 jaar recht op 75 procent van het minimumloon.
De tweede groep heeft kans op een baan, maar moet daarbij geholpen worden. Uitkeringsinstantie (UWV) biedt hen een reguliere baan aan en de overheid zorgt voor de overige hulp.
De Wajong'ers moeten minstens 20 procent van het minimumloon, ongeveer 200 euro per maand, zelf verdienen. De overheid vult dit aan tot 70 procent.
Lees ook het Elsevierartikel Wajong: Achttien jaar en levenslang ziek en de Elseviercommentaren Wajong: Minister Donner is een softie en Onbegrijpelijke flirt van Hamer met SP
Door Maartje Willems
Geen opmerkingen:
Een reactie posten