donderdag, mei 15, 2008

Opmars van de mug niet te stuiten

Opmars van de mug niet te stuiten - DAG

© Morguefile
10:00

Opmars van de mug niet te stuiten

  • 5
05-03-2008 | Door: Yvonne Hofs
Nederland gaat meer last krijgen van muggen. Insecten steeds happier hier.
Nederland wordt warmer en natter en verandert daardoor langzaam in een walhalla voor de mug. Nederlanders moeten zich daarom voorbereiden op meer muggenplagen, betoogt entomoloog Willem Takken, hoogleraar aan de Wageningse Universiteit. 'Ik zou het verstandig vinden als overal in Nederland woningen standaard van horren worden voorzien.' De insectenkundige vindt ook dat de overheid een waarschuwingssysteem moet opzetten voor infectieziekten die verspreid worden door muggen, analoog aan het bestaande systeem dat waarschuwt voor verhoogd risico op vogelgriepbesmettingen.

Vandaag presenteert onderzoeksbureau Alterra de resultaten van een onderzoek naar de extreme muggenplaag die Schiermonnikoog vorig jaar teisterde. Lek geprikte toeristen vluchtten het eiland af en de toeristensector klaagde over zwermen insecten die de terrassen onleefbaar maakten.

Hoewel Takken niet direct betrokken was bij het onderzoek, weet hij wel dat 'hun conclusie vergelijkbaar is met die van het onderzoek dat ik heb gedaan'. Die conclusie luidt dat Nederlanders moeten leren leven met muggenplagen. De oorzaken van de stijgende muggenoverlast zijn de klimaatverandering (meer warme en vochtige zomers) en de aanleg of uitbreiding van 'natte' natuurgebieden.

Natuurbeheerders als Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer verhogen op veel plekken in Nederland het grondwaterpeil. Dat gebeurt onder meer in het Fochteloërveen in Drenthe, in de Engbertsdijksvenen in Overijssel en in de Brabantse Peel. 'Steekmuggen leggen hun eitjes in ondiep, stilstaand water. Die nieuwe veengebieden, met al hun poelen en vennetjes, zijn ideaal', zegt Takken.

Opnieuw leren leven met de mug

Veel ondernemers op Schiermonnikoog wijzen daarom met een beschuldigende vinger naar Natuurmonumenten, de beheerder van het eiland. Annet Pels, woordvoerster van Natuurmonumenten, zegt het probleem niet te herkennen. 'Dat er in en rond natte gebieden veel muggen zijn, weten we al tien jaar. We krijgen geen signalen dat het draagvlak voor natuurbescherming hierdoor afneemt.' Takken wijst erop dat Nederland vroeger een 'kletsnat landje' was, waar iedereen gewend was aan veel steekmuggen. 'We moeten er opnieuw mee leren leven. Minder natuurgebieden aanleggen lijkt me geen goede oplossing.'

Toch is muggenoverlast vaak een punt van zorg voor omwonenden van natte natuur. In het Fochteloërveen vindt nu een 'nulmeting' van de muggenstand plaats in afwachting van de uitbreiding van het gebied dat voor dit najaar op stapel staat.

Meer muggen betekent niet dat ook de kans op 'muggenziekten' als malaria stijgt. Takken: 'De malariamug kan hier niet overleven, want die legt al het loodje als de temperatuur onder de 14 graden komt. De Aziatische tijgermug, die knokkelkoorts en chikungunya-koorts overbrengt, is dusver niet verder gekomen dan Zuid-Europa. Het zal nog wel enkele decennia duren voordat de tijgermug zich in Nederland nestelt.' Het muggenwaarschuwingssysteem waarvoor Takken pleit is meer bedoeld als buffer tegen de West-Nijlziekte, een van oorsprong tropische ziekte die in de VS al dodelijke slachtoffers heeft gemaakt. Het West-Nijlvirus kan in principe overgebracht worden door Nederlandse muggensoorten, hoewel de ziekte hier tot nu toe niet is gesignaleerd. 'Maar omdat het theoretisch mogelijk is dat de West-Nijlziekte hier opduikt, kunnen we er maar beter op voorbereid zijn.'

Geen opmerkingen: