dinsdag, mei 27, 2008

Belg biert liefst in Nederland

Belg biert liefst in Nederland - Binnenland - Telegraaf.nl [24 uur actueel, ook mobiel] [binnenland]

Belg biert liefst in Nederland

AMSTERDAM -  Volgens de Belgische 'bierhoogleraar' prof. Gilbert Baetslé drinken Belgen hun biertje liever in Nederland. "Een glas bier in Nederland smaakt vele malen beter, vanwege de zeer professionele manier waarop de Hollandse biertap en de leidingen worden gereinigd.
Belgische bierprof zegt dat zuideburen liever bij ons een schoon pintje vatten
In biernatie België wordt hij aanbeden als autoriteit op het terrein van het edele goudgele vocht. Maar emeritus hoogleraar Brouwerij- en Fermentatietechnologie Gilbert Baetslé windt er geen doekjes om: in Nederland worden betere biertjes getapt dan in zijn vaderland.

Volgens Baetslé is het een bekend fenomeen dat Belgen die in de grensstreek wonen niet begrijpen waarom dat Hollandse biertje toch zoveel lekkerder smaakt dan eenzelfde tapbiertje in België. De hoogleraar achterhaalde het Hollandse geheim, en wijdde er meerdere publicaties aan.


In zijn onlangs verschenen publicatie 'De Praktijkbrouwer' schrijft hij: "Een vuile leiding leidt tot een slechte geur en smaak. Er blijven bier- en schuimresten in achter waarin zich allerlei micro-organismen kunnen ontwikkelen. De leiding wordt dan een kweeknest van gisten, bacteriën en schimmels." Volgens hem zijn de Belgische taps smerig. Zes op de tien biertjes in zijn thuisland deugen niet, becijfert hij. De Hollandse tap is echter de properheid zelve.

Uniek

Volgens de emeritus hoogleraar is de unieke Hollandse manier van het schoonmaken van tap en leidingen waar het bier door vloeit de remedie tegen smaakverloedering.

Afgezien van Heineken zijn alle bierbrouwers in ons land aangesloten bij Tapwacht, dat al 25 jaar lang elke vier weken nauwgezet 16.000 taps reinigt. Niet zelden spoelen de meeste Nederlandse cafébazen hun tap wekelijks ook nog eens zelf door. In België worden de installaties op zijn best vijf of zes keer per jaar gereinigd, maar niet zelden slechts eens in de vier maanden. Meestal gebeurt dit door kleine zelfstandigen, die niet altijd kunnen bogen op voldoende kennis.

Geen opmerkingen: