maandag, mei 05, 2008

Jongere kiest eerst voor zichzelf

Jongere kiest eerst voor zichzelf - Het Parool

Jongere kiest eerst voor zichzelf


MARCEL WIEGMAN


AMSTERDAM - Jongeren hebben nog weinig zin om zich bezig te houden met de problemen in de wereld. Een leven zonder luxe als daarmee de honger wordt uitgebannen? Bijna de helft zegt nee.

Dat blijkt uit een enquête onder 1750 jongeren van twaalf tot vierentwintig jaar door het tv-programma Een Vandaag, dat vanavond wordt uitgezonden.

Voor het inleveren van een bescheiden hoeveelheid zakgeld of loon is nog wel animo,maar daarmee houdt de maatschappelijke betrokkenheid van de huidige generatie jongeren wel op. Zo neemt bijna veertig procent zonder enig schuldgevoel een spijkerbroek mee naar huis waarvan zeker is dat die is gemaakt met kinderarbeid.

Over de stelling dat een oorlog zoals in Afghanistan soms nodig is om in vrijheid te kunnen leven, zijn de jongeren sterk verdeeld: 47 procent onderschrijft dit, 45 procent is het oneens. Iets meer dan de helft vindt het niet goed als zijn of haar verkering naar Oeroezgan zou gaan.

Socioloog Henk Becker, specialist in generaties, is niet verbaasd over de uitslag. ''De protestgeneratie van mensen die zijn geboren tussen 1946 en 1955 is de laatste die nog hooggespannen idealen had over het veranderen van de samenleving. Maar de enigen die de jaren zestig nog verdedigen, zijn de geflipte pubers die in die tijd zelf op de barricaden stonden. In hun onuitvoerbaarheid waren de idealen volstrekt ridicuul.''

Uit alle wetenschappelijke onderzoek, zegt Becker, blijkt dat sinds de jaren zeventig een pragmatische kijk op de samenleving zijn intrede heeft gedaan. De opvattingen van de huidige generatie jongeren passen daar keurig in.

Becker: ''Jongeren willen eerst zelf een positie verwerven in de maatschappij, maar daarna is men best bereid binnen zelf gestelde grenzen iets maatschappelijks te doen. Het enthousiasme richt zich dan op beperkte problemen. Vroeger waren dat de kruisraketten, tegenwoordig de mensenrechten of de opwarming van de aarde.''

De tijd van de grote, alomvattende ideologie is voorbij, zegt Becker. ''In de wetenschap is sprake van een generatie van zoekers, maar eigenlijk vallen we daar allemaal onder. We zoeken naar een nieuwe ideologie, maar kunnen hem niet vinden.''

Enige geruststelling biedt wellicht toch de enquête van Een Vandaag. Mocht Nederland worden veroverd door een ander land, dan gaat 57 procent van de jongeren - mét gevaar voor eigen leven - in het verzet.

© Het Parool, 05-05-2008, 12:02 uur

Geen opmerkingen: